11.676 kendte træarter i Amazonas!

Skønnet lød på 16.000 forskellige arter af træer i Amazonas, men der viste sig “kun” at være 11.676. Indtil videre. De resterende 4000 arter forventer man at opdage indenfor de næste 300 år.

Det lyder helt vanvittigt. 11.676 forskellige træarter i Amazonas. Kendte arter, vel at mærke. I 2016 gennemgik et forskerhold mere end en halv million museumseksemplarer af træer fra Amazonas, der alle er indsamlet fra år 1707 – 2015. Det første skøn i 2013 lød på, at der er omkring 16.000 forskellige arter i regnskoven, men da holdet først begyndte at tælle, viste det sig, at der “kun” er 11.676. 

Men det er altså de kendte og indsamlede arter, der er tale om. Forskerne mener, at det første skøn sandsynligvis er ret tæt på sandheden, men de resterende 4.324 arter er ikke opdaget endnu – og spørger man forskerne, vil det nok tage tre århundrede, før de alle er indsamlet og registreret.

50-200 arter om året

Seniorøkolog på Chigago Field Museum, Nigel Pitman, deltog i optællingen, og han fortæller, at det tager lang tid at indsamle nye arter: “Siden år 1900 er der blevet opdaget mellem 50 og 200 nye træarter i Amazonas om året” – så den endelige optælling lader altså vente på sig.

Ved at have registreret og optalt de allerede kendte arter, er det blevet lettere for forskerne at opdage nye arter, ligesom det giver befolkningen en bedre forståelse af, hvor stor og vigtigt regnskoven er for vores klode. Det er et helt unikt stykke natur, der på alle måder bør bevares, så ikke bare træerne kan leve og udfolde sig, men så der også er plads til det varierede dyreliv, der ikke kan undvære regnskovens mange trækroner.

Selve optællingen har kunnet lade sig gøre på grund af internationale digitale arkiver over museernes planteeksemplarer, men på trods af digitaliseringen, vil der altså stadig gå rigtig mange år, før vi kender det absolutte omfang af regnskovens mangfoldighed.

You may also like...